Profylaxkurs

Profylaxkurs! Vilka associationer man får av detta ord. Det ger mig bilden av en grupp män och kvinnor som sitter på ett golv och utför andningsövningar tillsammans. Andas in, andas ut, andas in, andas ut, osv, osv. Lyckligtivs var det inte så. Hittilss har vi bara muntligen berört ämnet andning och inte själva behövt praktisera den. Man förstår ju att det är viktigt att tänka på andningen, eftersom det har med avslappning att göra. Om kvinnan spänner sig under en förlossning blir det ju inte lättare precis (och det ska komma från en man).

I tisdags pratade vi mest om olika varianter av smärtlindring. Här listar jag de former av smärtlindring vi erbjuds.

1) Kvaddlar: Injektioner av sterilt vatten som ges under huden någonstans i höftpartiet. Dessa ska avleda smärtan och inte direkt bedöva.
2) Akupunktur: Små, små nålar som sticks in i skallen - alltså rätt uppe på skulten! Låter snarare smärtframkallande än lindrande!
3) TENS: Ett slag av dosa som kopplas till sugplattor fastsatta på rygg och sida. Dosan sänder elektriska impulser in i musklerna, vilka i sig ska avleda smärta. Påminner om den där saken de gör reklam för på TV-Shop. Man kan ligga i soffan och träna musklerna med elplattor fastsatta på kroppen. Vilken möjlighet för Mödravården; kom och föd, lämna oss med bebis OCH vältrimmad kropp!
4) Epiduralbedövning: Bedövning som läggs mellan ryggkotorna och som inte bara avleder utan faktiskt även bedövar. Problemet är bara att det kan bli lite svårt, ingen kan nämligen garantera att du hinner få sprutan, innan barnet är fött. Personen med sprutan hinner nämligen inte alltid fram.
Övriga metoder var: Massage, yoga (en gravid kvinna i yoga pose (!?), varma bad/dusch.
5) Lustgas: Denna metod glömde jag nästan. Det är den mest använda av dem alla. De kallar den en livlina, därför att kvinna inte ses utan slangen under hela processen. Lite som Prins John och pengasäckarna i Robin Hood.

Nu är vi snart förberedda inför en batalj man snart ska glömma.

Återkommer i ärendet.

Ha de´!

Rune & sabine 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0